Islande

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Vides un būvzinātņu fakultātes studenti Olga Frolova, Jovita Pilecka, Roberts Antonovs, Karīna Zaharāne un Alise Trifane šā gada martā devās uz Islandi, lai Sustainable Water Bodies and Coasts (SuWaco) projekta ietvaros apgūtu studiju kursus par inovācijām akvakultūrās un aļģu audzēšanā. Projekta ietvaros Olga, Jovita un Roberts apguva akvakultūru kursu, bet Karīna un Alise apguva aļģu inovāciju kursu.

Islande – tā ir sala ar savu stāstu, dvēseli un īpašo auro, ko nevar izteikt vārdos, to var tikai sajust. Nedaudz vairāk kā nedēļu esot Islandē izbaudījām gan skaistu pavasari, sniegotu ziemu, kā arī uzzinājām kādas ir Islandes vētras. Nogaršojām aļģes, mīdijas un zivis, zivis un atkal zivis katru rītu.

Islande – sniegoti kalni, melni kalni, geizeri, karstie baseini, maz koku, krāteri, fjordi un vēlme pēc iespējas spilgtāk paturēt prātā redzētos dabas skatus. Tāda atmiņā ir palikusi skaistā Islande.

Alise un Karīna devās uz Reykholt (Western Iceland), kas atrodas 200 km no Reikjavīkas uz ziemeļiem. Šo ciematu dēvē par jūras zāļu galvaspilsētu. Kursa ietveros tika ievākti aļģu paraugi, kas vēlāk tika analizēti, par šo tēmu tika lasītas lekcijas un veikti praktiskie uzdevumi. Notika daudz un dažādas ekskursijas un uzņēmumiem, kur stāstīja par zemes dzīļu siltuma izmantošanu aļģu žāvēšanai vai iegūtu sāli no okeāna ūdens. Meitenes pabija mikrouzņēmumos, kuros ražo jūraszāļu uztura bagātinātājus un šķidro mēslojumu augiem, tika apskatīts arī uzņēmums, kurš nodarbojas ar zivju un jūrasvelšu ieguvi un pārstrādi. Paralēli lekcijām un ekskursijām tika veidots biznesa plāns, kur uzņēmuma iecere bija nodrošināt inovatīvus risinājumus ūdens attīrīšanā, izmantojot aļģes.

Olga, Jovita un Roberts devās uz Tálknafjörður (Westfjords Iceland), kas atrodas 430 km no Reikjavīkas uz ziemeļiem. Šis ciemats ir pazīstams ar dažādu akvakultūru audzēšanu un aizraujošo dabu, tikai 10 % no tūristiem, kas ierodas Islandē apmeklē Westfjordus. Nedēļas laikā tikāmies ar pilsētas mēru, zivju audzētājiem un pārstrādātājiem, kā arī apguvām jaunas zināšanas esot lekcijās un darbojoties grupu darbos. Apmeklējām esošas zivju audzētavas gan fjordos, gan uz sauszemes, kā arī apskatījām zivju audzētavu, kas pašlaik tiek celta. Kursa ietvaros tika veidots biznesa plāns, kas nestu attīstību Westfjordiem un tiktu izmantoti resursi, kas atrodami tuvākajā teritorijā. Mūsu grupai bija biogāzes ražotne, kas savai darbībai izmantotu zivju atliekas, mēslus un izskalotās aļģes. Šo biznesa plānu atzinīgi novērtēja visi kursa dalībnieki un mācībspēki.

Paldies sakām par projektu un iespēju piedalīties sadarbības partneriem no Sustainable Water Bodies and Coasts (SuWaCo) un Ainim Lagzdiņam, kas ir šī projekta koordinators Latvijā. Lielu paldies par atbalstu sakām Vides un būvzinātņu fakultātes dekānei Daigai Zigmunde un LLU Starptautiskajam sadarbības centram.

 

No Comments

Post a Comment